Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού 2013-2014


Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία...

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι στο Σχολείο μας δεν λαμβάνουν χώρα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού. Παρ' όλα αυτά, για να προλαμβάνονται τυχόν μελλοντικά φαινόμενα βίας, αλλά και για να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν κατάλληλα οι μαθητές, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

1. Συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του «Οδυσσέας» - Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αιτ/νίας με την υλοποίηση εργαστηρίων για την αυτοεκτίμηση, την επικοινωνία και τα όρια (σε μαθητές και γονείς).

2.  Θεατρικά Παιχνίδια, ενδυνάμωση της ομάδας. 

3. Ολιγόωρο πρόγραμμα με τίτλο «η Τέχνη ενάντια στη βία».
Με αφορμή τον πίνακα «Τα κάλαντα» του Νικηφόρου Λύτρα πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες σχετικά με την ειρηνική συνύπαρξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν μία πρόταση της Σχολικής Συμβούλου Π.Ε. Λευκάδας. Όμως, δεν έγιναν όλες οι προτεινόμενες δραστηριότητες, αλλά επιλέχθηκαν κάποιες από αυτές. Μπορείτε να δείτε το σχετικό υλικό στον σύνδεσμο http://symvoulospe.blogspot.gr/ .


Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δράσης προβλήθηκε το βίντεο:


Με αφορμή μία φράση που είδαμε στο βίντεο οι μαθητές έκαναν το παρακάτω κολλάζ:

Συμπερασματικά, οι δράσεις είχαν στόχο να συνεργαστούν και να κάνουν από κοινού δραστηριότητες όλοι οι μαθητές του Σχολείου μας. Στα πλαίσια αυτών, οι μαθητές συμμετείχαν επίσης σε δράση της ActionAid Ελλάς. 


Υπεύθυνη του Δημοτικού Σχολείου Αρχοντοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας 
για ζητήματα πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Μαρία Θωμ. Κουτούπη


Δεν υπάρχουν σχόλια: