Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιρατσιστική εκπαίδευση με τον Τριγωνοψαρούλη

Οι μαθητές μας μέσα από τα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη μαθαίνουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Οι δράσεις μέχρι στιγμής έγιναν σε τρεις φάσεις (10 Δεκεμβρίου 2014 (δείτε ανάλογη ανάρτηση), 20 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου 2015).

Στη δεύτερη πλέον φάση έγινε ανάγνωση του βιβλίου ‘Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη’ που αναφέρεται στη σύγκριση των δύο αδερφών στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος και οι αρνητικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στον ψυχισμό του μικρότερου αδερφού.

Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν τόσο οι εικόνες, όσο και κάποια αποσπάσματα του βιβλίου με την ενεργό συμμετοχή όλων των μαθητών που με βάση τα βιώματά τους πρότειναν λύσεις στο πρόβλημα του ήρωα. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ενθουσιώδης λόγω της πλούσιας εικονογράφησης του βιβλίου και της ταύτισής τους με τη θεματική του. 
 

Σειρά είχε το βιβλίο "Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία"

Τα παιδιά, αφού άκουσαν τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, προβληματίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες. Μέσα από το διάλογο τα παιδιά έφτασαν μόνα τους στα μηνύματα της ιστορίας. «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»,  «Είναι ωραίο να είσαι διαφορετικός» κ.α…

Ένας μαθητής μας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης!
 

Η δραστηριότητα «παράξενη αλφαβήτα» συνδύασε ευχάριστα τις ιστορίες του Τριγωνοψαρούλη με το μάθημα της γλώσσας! Οι μεγαλύτεροι μαθητές βοήθησαν τους μαθητές τη Α΄  Τάξης  να γράψουν τις λέξεις και συμμετέχουν κι αυτοί. 

Πραγματοποιείται ψηφοφορία ανάμεσα στα τρία βιβλία που διαβάστηκαν στη διάρκεια των δράσεων για το σχολικό εκφοβισμό. Τα παιδιά ψηφίζουν το βιβλίο που τους άρεσε περισσότερο.
   
 
Τα παιδιά δημιουργούν αφίσα με τους αγαπημένους τους ήρωες από τα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη συγκεντρώνοντας όλα τα μηνύματα μαζί. Η δραστηριότητα αυτή βοήθησε τα παιδιά να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και να εμπεδώσουν τα σημαντικότερα σημεία των βιβλίων.


Επιμέλεια Δράσεων
Στεφοπούλου Γλυκερία
Σμέτη Γεωργία
Κουτούπη Μαρία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τσικνίσαμε και στο Σχολείο μας

Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, παιδιά και εκπαιδευτικοί, γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 με χορό, κέφι, τραγούδια και σουβλάκια στην εορτή που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αρχοντοχωρίου! Και του χρόνου με υγεία! Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ  

Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση

Οι μαθητές μας συμμετείχαν στις βιβλιοδράσεις για μία αντιρατσιστική εκπαίδευση με τα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Οι Βιβλιοδράσεις ήταν ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας από τις Εκδόσεις Πατάκη με σκοπό αφ' ενός τη δημιουργική ανάγνωση και έκφραση, αφ' ετέρου την εκπαίδευση των παιδιών για τη διαφορετικότητα. https://trigonopsaroulis.wordpress.com/2015/04/29/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CF%84%CF%89/

Μαθαίνοντας εγκεντρισμό

Ο κύριος Ρετούλης στις 29/3 έδειξε στο Σχολείο μας πώς γίνεται ο εγκεντρισμός στα φυτά. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί την επίδειξη που έκανε και ήταν πολύ ωφέλιμη γνώση.