Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Αντιρατσιστική εκπαίδευση με τον Τριγωνοψαρούλη

Οι μαθητές μας μέσα από τα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη μαθαίνουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Οι δράσεις μέχρι στιγμής έγιναν σε τρεις φάσεις (10 Δεκεμβρίου 2014 (δείτε ανάλογη ανάρτηση), 20 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου 2015).

Στη δεύτερη πλέον φάση έγινε ανάγνωση του βιβλίου ‘Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη’ που αναφέρεται στη σύγκριση των δύο αδερφών στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος και οι αρνητικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στον ψυχισμό του μικρότερου αδερφού.

Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν τόσο οι εικόνες, όσο και κάποια αποσπάσματα του βιβλίου με την ενεργό συμμετοχή όλων των μαθητών που με βάση τα βιώματά τους πρότειναν λύσεις στο πρόβλημα του ήρωα. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ενθουσιώδης λόγω της πλούσιας εικονογράφησης του βιβλίου και της ταύτισής τους με τη θεματική του. 
 

Σειρά είχε το βιβλίο "Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία"

Τα παιδιά, αφού άκουσαν τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, προβληματίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες. Μέσα από το διάλογο τα παιδιά έφτασαν μόνα τους στα μηνύματα της ιστορίας. «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»,  «Είναι ωραίο να είσαι διαφορετικός» κ.α…

Ένας μαθητής μας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης!
 

Η δραστηριότητα «παράξενη αλφαβήτα» συνδύασε ευχάριστα τις ιστορίες του Τριγωνοψαρούλη με το μάθημα της γλώσσας! Οι μεγαλύτεροι μαθητές βοήθησαν τους μαθητές τη Α΄  Τάξης  να γράψουν τις λέξεις και συμμετέχουν κι αυτοί. 

Πραγματοποιείται ψηφοφορία ανάμεσα στα τρία βιβλία που διαβάστηκαν στη διάρκεια των δράσεων για το σχολικό εκφοβισμό. Τα παιδιά ψηφίζουν το βιβλίο που τους άρεσε περισσότερο.
   
 
Τα παιδιά δημιουργούν αφίσα με τους αγαπημένους τους ήρωες από τα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη συγκεντρώνοντας όλα τα μηνύματα μαζί. Η δραστηριότητα αυτή βοήθησε τα παιδιά να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και να εμπεδώσουν τα σημαντικότερα σημεία των βιβλίων.


Επιμέλεια Δράσεων
Στεφοπούλου Γλυκερία
Σμέτη Γεωργία
Κουτούπη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: