Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ο Νερόμυλος, η Ανεμογεννήτρια και το Φωτοβολταϊκό"

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2015 οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας και συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Ο Νερόμυλος, η Ανεμογεννήτρια και το Φωτοβολταϊκό".  Η επίσκεψη εντάχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. μάς υποδέχτηκε στις υπέροχες εγκαταστάσεις της στη λίμνη Ζηρού. Αρχικά στην αίθουσα συνεδριάσεων οι μαθητές συμμετείχαν σε μία παρουσίαση για το τι είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η παρουσίαση ήταν διαδραστική και μέσα από την προσομοίωση οι μαθητές κατανόησαν πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες.

 Στη συνέχεια μέσα από το πείραμα συνειδητοποίησαν πως παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα στην ανεμογεννήτρια. 
Έπειτα στον αύλειο χώρο του Κ.Π.Ε. μελέτησαν το φωτοβολταϊκό σύστημα. 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μετάβαση στον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Λούρου όπου οι μαθητές παρακολούθησαν τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική.
Στο τέλος οι υπεύθυνοι έπαιξαν ένα παιχνίδι γνώσεων με τα παιδιά τα οποία συμπλήρωσαν και φύλλα δραστηριοτήτων. 
Το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και βιωματικό με αποτέλεσμα οι μαθητές να κατανοήσουν τους όρους, να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να καταλάβουν πώς παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια και πώς λειτουργεί το φωτοβολταϊκό και ο υδροηλεκτρικός σταθμός.

Σχόλια

Ο χρήστης Ηλιακά παιχνίδια είπε…
Σημαντική πρωτοβουλία που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη για την πιό αποτελεσματική εξοικείωση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπράβο!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τσικνίσαμε και στο Σχολείο μας

Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, παιδιά και εκπαιδευτικοί, γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 με χορό, κέφι, τραγούδια και σουβλάκια στην εορτή που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αρχοντοχωρίου! Και του χρόνου με υγεία! Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ  

Μαθαίνοντας εγκεντρισμό

Ο κύριος Ρετούλης στις 29/3 έδειξε στο Σχολείο μας πώς γίνεται ο εγκεντρισμός στα φυτά. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί την επίδειξη που έκανε και ήταν πολύ ωφέλιμη γνώση.

Η αξία του εθελοντισμού και η αλληλεγγύη

Ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για μία κοινωνία με ενεργούς πολίτες και είναι ένδειξη πολιτισμού. Ο δραστήριος άνθρωπος είναι ζωντανό κύτταρο της δημοκρατικής κοινωνίας και πρέπει από νεαρή ηλικία να μαθαίνει πώς « οι εθελοντές αφοσιώνονται σε ένα σκοπό: να βελτιώσουν τον κόσμο που ζούμε. Προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, να καταπολεμήσουν τις αντιξοότητες και τις αδυναμίες. Αποτελούν έμπνευση για το μέλλον όλων μας (Εθελοντισμός «Όλοι για όλους», Εγχειρίδιο ΥΠΕΠΘ)». Στην Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξη του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος «Ο Ενεργός Πολίτης και η Δημοκρατία» εκπονείται και εργαστήρι για τους πρόσφυγες με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές τα προβλήματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, να ευαισθητοποιηθούν για τις αξίες ισότητας και σεβασμού του Άλλου και για να αποκτήσουν συνείδηση της ανάγκης να λειτουργούν ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες  που θα προασπίζονται τις αξίες της Δημοκρατίας.